Przygotowanie ziół nie jest trudną sprawą. Trzeba się do tego jednakże słusznie zabrać, by zioła nie pozostały uszkodzone i nie utraciły własnych cennych wartości pożywnych. Przede wszystkim, świeże zioła należy kupować u sprawdzonych hodowców czy też także uprawiać osobiście w donicach na balkonie lub w kuchni lub na grządkach w ogrodzie. Zawsze przez użyciem należy pamiętać o ich niezwykle dokładnym umyciu.

Zioła bo pryskane są w wielu przypadkach środkami chemicznymi, a w ich listkach czai się ziemia oraz drobne owady. Później należy łagodnie siekać je na drobno gigantycznym i ciężkim nożem, dzięki jakiemu zioła będą faktycznie posiekane, a nie poszarpane. Jeśli komuś nadzwyczaj przeszkadzają przy pożywieniu łodyżki, powinien je wcześniej oberwać. Ważne, żeby siekać zioła na krótką chwilę przed dodaniem do potrawy. W przeciwnym razie zdążą się utlenić.

Zioła dodajemy na sam koniec gotowania. Wielka temperatura działa bo niszcząco na delikatne witaminy i drogocenne związki zawarte w roślinach – przetestuj zkittlez weed. Zioła w ziołolecznictwie występują pod wieloma rozmaitymi postaciami. Zasadniczo, używa się ich po poddaniu pewnej obróbce. Najbardziej atrakcyjne i lubiane substancje wytwarzane z ziół to napary, odwary, nalewki, syropy, soki, maceraty i olejki.

By sporządzić napar, trzeba na krótko przed wypiciem zalać zioła wrzącą wodą. Odwar różni się od niego tym, że zioła gotuje się przez kilka minut na ogniu. Proces przygotowania nalewek jest sporo dłuższy i umie trwać nawet do kilkunastu miesięcy. Zioła zalewa się rozcieńczonym spirytusem i odstawia do przereagowania. Po pewnym czasie, kiedy już nalewka się „przegryzie”, dodaje się jej parę kropel do wody mineralnej.

Przyrządzenie syropu tak samo jak odwaru potrzebuje gotowania. W tym wypadku niemniej jednak świeże zioła gotuje się w cukrze aż do powstania gęstej substancji. Soki wytwarzać wolno w każdej temperaturze wskutek mechanicznego wyciskania owoców, warzyw i ziół. Maceraty także przyrządza się na zimno. Chłodną wodą zalewa się zioła. Kolejna z metod przetwarzania ziół to generowanie olejków. Jest to nadzwyczaj skomplikowany proces, jakiego nie można wykonać w domu. Polega bowiem na destylacji pary wodnej.

Podobne publikacje:

Dodaj komentarz